Projeler


Projeler bilginin ve zihinsel süreçlerin uygulamalarla hayata aktarıldığı, araştırmanın, sorgulamanın ve merakın teşvik edildiği, öğrenmenin öğrencilere heyecan verici bir deneyim olarak sunulduğu çok yönlü bir alandır. Projelerimiz öğrencilerimizin ders içeriklerini kavramalarında temel rol oynar.
İlkokulumuzda proje tabanlı öğrenme stratejisi ile;
- Öğrencilerimizin ilgi alanlarını ve yeteneklerini keşfetmeleri,
- Farklı disiplinlere ait eş zamanlı bilgi ve beceri gelişimini sağlamaları,
- Akademik ve sosyal becerilerinden birlikte yararlanırken bulgulara ulaşmaları, onları analiz etmeleri, sonuçları değerlendirerek çıkarımlarda bulunmaları ve öğrendiklerini birbirleriyle paylaşmaları hedeflenir.
Öğrencilerimiz bu süreçte onlara liderlik eden öğretmenleriyle birlikte bireysel toplantılar ve değerlendirmeler yapar, projelerini adım adım geliştirirler.
İlkokul düzeyinde gerçekleştirdiğimiz başlıca akademik projeler şunlardır:
2. Sınıf Öğrencilerimiz
"Bir Avuç İstanbul Projesi"nde şehrimizin gizli güzelliklerini keşfederler. İstanbul’u semt semt gezerek tarihe, mimariye, kedilere, martılara, balıklara ve unutulmaya yüz tutmuş mesleklere dair pek çok bilgi edinir, kendi gözlerinden İstanbul’u anlatırlar.
"Benimle Oynar mısın Projesi"nde geçmişten günümüze oynanan oyun ve oyuncakların işlevini çocukların değişen ihtiyaçları kapsamında incelerler. Alan araştırmaları yaptıktan sonra geçmişte kullanılan oyuncaklardan yararlanarak günümüz çocukları için yepyeni ve özgün bir oyuncak tasarlamaya çalışırlar.
"Sağlıklı Yaşam Projesi" kapsamında beslenmenin, sporun ve çevrenin sağlıklı bir vücut için önemini farklı öğrenme istasyonlarında tartışırlar. Alanında uzman doktorlarla söyleşiler düzenler, çeşitli derslerde sağlığın korunmasına yönelik etkinliklere katılırlar. Sırasıyla beslenme uzmanı, doktor, mutfak şefi ve sporcu rollerini üstlenerek her bir alanda sağlığı korumanın önemini vurgularlar.
"Rengârenk Kelebekler Projesi"nde gözlem yapmak için İstanbul Kelebek Çiftliği’ne giderler. Matematik dersinde kelebekleri simetri bağlamında inceler, Görsel Sanatlar dersinde bu bilgileri tasarım çalışmalarında kullanır, dil etkinliklerinde ise hikâyelerle projelerini geliştirirler.
3. Sınıf Öğrencilerimiz
"Mucize Canlı: Arı Projesi" kapsamında Fen Bilimleri dersinde arının fizyolojisini ve yaşam koşullarını inceler, besin zincirindeki rolünü kavrarlar. Bal fabrikasında yaptıkları saha araştırması ile arıların çalışma şeklini gözlemlerler. Ayrıca belgesel incelemeleri, yazar söyleşileri ve Görsel Sanatlar dersinde yaptıkları tasarımlar ile arının insan hayatındaki önemli yerini öğrenirler ve doğaya sorumluluk konusunda bilinç düzeylerini artırırlar.
"Ölmez Ağaç Zeytin Projesi"nde dalından toplanan zeytinin imalathaneden soframıza nasıl geldiğini gözlemlemek için Gemlik bölgesine zeytin hasadına giderler. Ana dil etkinliklerinde ise efsanelere konu olmuş zeytinin insanlık tarihindeki yerine odaklanırlar. Proje kapsamında ayrıca zeytin ağaçlarının korunması amacıyla sosyal sorumluluk projelerine destek olurlar.
4. Sınıf Öğrencilerimiz
"Bilimin Ardındaki Sır; Sihirli Teknoloji Projesi"nde teknolojinin yıllar içindeki değişim ve gelişimini inceler, günümüz insanının teknoloji ile kurduğu bağı sorgularlar. Müzelerde ve Ar-Ge merkezlerinde otomobillerin tarihsel gelişimi, tarım ve iletişim araç-gereçleri, bilim insanları ve günümüz teknolojileri üzerine saha çalışmaları gerçekleştirirler. Bu süreçte yapay zekanın hayatımız üzerindeki etkisine de odaklanır ve hayallerindeki teknolojik ürünleri tasarlarlar. Projenin son aşamasında ise disiplinler üstü bir yaklaşımla yaptıkları çalışmaları aileleriyle paylaşırlar.
"Kurtuluştan Kuruluşa Cumhuriyet Projesi" kapsamında Atatürk’ün bizlere bıraktığı en önemli değer olan Cumhuriyet'e nasıl kavuştuğumuzu öğrenirler. Ankara’da yaptıkları saha araştırmasında; I. ve II. Türkiye Büyük Millet Meclisi, Etnografya Müzesi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ziyaret ederek Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında ülkemizin içinde bulunduğu durumu anlamaya çalışırlar. Anıtkabir’de yapılan resmi törende Atamızın huzuruna çıkar, Anıtkabir Özel Defteri’ni imzalarlar.



